Sommar med hund – farorna att undvika
Sommaren är en härlig årstid för hundar och deras ägare. Men med värme, bad och natur tillkommer också en del faror. Här är vår guide till en säker sommar med din pälskling.
Den absolut vanligaste och farligaste riskfaktorn för hunden på sommaren är värmen. Hundar kan inte reglera temperaturen genom svettning på samma sätt som vi människor då de endast har några få svettkörtlar i sina trampdynor. Undvik därför att motionera hunden under de varmaste timmarna och ta istället era promenader på morgonen och kvällen när det är svalare.
Checklista:
- Lämna aldrig hunden ensam i bilen
- Hunden ska alltid ha tillgång till färskt vatten
- Se till att hunden lägger sig i skuggan när den ska vila
- Var extra försiktig med gamla, sjuka och trubbnosiga hundar
- Tänk på att asfalt blir väldigt varmt och kan skada hundens tassar. Ett trick är att lägga din egen handflata på asfalten – är det för varmt för din hand är det för varmt för din hund
- Tänk på att det kan bli väldigt varmt på bussar och andra transportmedel
- Se upp så att hunden inte bränner sig i solen
Blir hunden för varm börjar den flåsa och blir stressad, och går det för långt kan den få värmeslag, vilket är ett livshotande tillstånd. Kontakta alltid veterinär om du misstänker värmslag och försök att kyla ner hunden försiktigt under tiden med svalt (inte iskallt) vatten genom blöta handdukar att svepa in den i, bada/duscha eller fläkta hunden med en handduk.
Fästingar
Fästingar är mycket vanliga i Sverige på sommaren. Titta därför alltid igenom hundens päls när ni har varit ute för att upptäcka dem i god tid. Det finns flera olika preparat som förebygger fästingangrepp – här är veterinärens tips på effektiva fästingskydd. Här finns även en guide för dig som föredrar ett giftfritt alternativ.
Ormar och paddor
Huggormen är gråvit i färgen och har ett svart sicksack-band på ryggen. Huggormsbett kan ge allvarliga skador på hjärta, lever och njurar. En biten hund blir efter en stund trött och den bitna kroppsdelen svullnar upp. Håll hunden i stillhet och uppsök snarast veterinär. Även paddor kan utsöndra farligt gift om de blir stressade. Läs mer här.
Insekter, getingar och knott
Bett eller stick från insekter som myggor, knott och getingar ger oftast inga allvarliga reaktioner men kan både klia och ömma. Håll hunden under uppsikt och uppsök veterinär om hunden får en kraftig reaktion eller svårigheter att andas.
Alger
Om din hund fått i sig sjö- eller havsvatten vid algblomning kan det leda till algförgiftning. Om hunden kräks, får diarré eller blir väldigt orolig strax efter en utflykt vid vatten bör du kontakta veterinär. Läs mer om alger här.
Hund på sjön
Om din vovve ska med på äventyr på sjön bör du investera i en ordentlig viktanpassad flytväst med snabbspännen och lyfthandtag på ryggen. Trots risken att falla över bord får hunden nämligen aldrig vara bunden i båten med vanligt koppel och halsband. Om den får för sig att hoppa överbord eller i land när båten är förtöjd kan den bli hängande i kopplet och göra sig riktigt illa.
Fukteksem
Badglada hundar kan drabbas av vätskande eksem som kan uppstå om hunden inte hinner torka mellan doppen. Även insektsbett kan leda till hotspots. Upptäcker du en röd, vätskande fläck på din hund så klipp rent runt sårytan och tvätta med antiseptisk lösning. Uppsök veterinär om eksemet inte torkar upp.
Om du är på resande fot i sommar kan det vara en god idé att på förhand kolla upp var närmsta veterinär finns. Ta även med hundens försäkringsnummer på resan. Glöm inte heller att ladda ner valfri veterinärapp så att du är redo om olyckan är framme!