Guide: Att välja hunddagis
Det har senaste månaderna ett flertal gånger rapporterats om hunddagis i Sverige där hundarna farit illa. Hur vet man som hundägare om ett hunddagis är bra eller dåligt? Vi har samlat all information om vad lagen säger och frågat experter om deras bästa tips på vad man ska tänka på när man ska välja dagis till sin pälskling.
Vad krävs för att få driva hunddagis enligt Jordbruksverket?
- Verksamheten måste ha tillstånd av Jordbruksverket. Om inte är detta ett brott mot djurskyddslagen.
- Lokalerna måste ha godkänts av Länsstyrelsen (gäller för mer än fyra hundar).
- Ansvarig personal måste ha utbildning och erfarenhet inom hund (exempelvis hunddagisutbildning). Det är länsstyrelsen som avgör om dagiset har de rätta förutsättningarna. Följande kompetenskrav gäller:
- Hundens beteende inklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller övrig hundhållning negativt
- Hundens grundläggande fysiologiska behov inklusive rörelsebehov
- Hundens behov av en god social och fysisk miljö
- Stress hos hund
- Enklare smittskydd
- Tillsyn och skötsel av hundar samt enklare hundsjukvård
- Djurskyddslagstiftningen
- Raskunskap
- Avelsrelaterade problem inom hundpopulationen som berörs
- Praktik
Hunddagiset Changdobels tipsar!
När valet av hunddagis är gjort är det dags att besöka det för att se om det är en bra match för din hund innan du bestämmer dig helt. Men hur ska man veta vad som är ett bra hunddagis? Vi har pratat med Erik Sjöholm, grundare och VD av Changdobels, som erbjuder hunddagis och hundpensionat på flera platser i Stockholm. Här är Eriks bästa tips och råd:
- Kolla ytorna i lokalen. Det ska vara rymliga rum och minst 10% av golvytan ska vara ljusinsläpp. Din hund behöver dagsljus lika mycket som vi människor.
- Hygien och rutiner är A och O. Är det städat inomhus och rent i rastgårdarna (dvs ingen gammal avföring) vet man att det finns rutiner vilket tyder på god standard. Det behöver inte lukta hunddagis bara för att det är ett hunddagis! Det ska inte lukta illa.
- Ställ frågan om hur många hundar det finns det på dagiset och hur många är de i personalen? Enligt rekommendationerna ska det vara minst en person per 10-12 hundar.
- Fråga personalen hur rastningarna ser ut under en dag. Om det är tillräckligt med personal enligt rekommendatioerna ska hundarna rastas ordentligt två gånger om dagen, ca 45-50 min promenader. Inte bara kisspaus på eftermiddagen!
- Inskolning är viktigt. Seriösa hunddagis ska erbjuda provmånad innan man signar upp sig. Om man vill avbryta provmånaden ska hunddagis betala tillbaka resterande belopp för den perioden.
- Känn av personalen när du och din hund kommer in i lokalen. Hur reagerar dem mot din hund? Det ska kännas positivt och glatt.
- Det är viktigt att din hund trivs i gruppen! Be om att få vara med när din hund ska introduceras till de andra hundarna på dagis så ser du båda hur din och de andra hundarna reagerar.
Vad säger hundpsykologen?
Hunddagis i all ära men för många hundar passar inte upplägget att umgås i en större flock hela dagarna. Vår Petit Expert och hundpsykolog Charlotte Swanstein har skrivit en artikel med fokus på vad som händer med hunden efter Corona då många passat på att köpa valp senaste månaderna. Läs artikeln här
Källa: Jordbruksverket.