Tötider = ökad risk för magtarmproblem
Ljusare dagar och frisk luft känns så här års härligt för både människor och djur, men vårvintern innebär också en ökad risk för magtarmproblem.
– Det gamla talesättet det som göms i snö kommer upp i tö får en bokstavlig innebörd när våren närmar sig, säger Sofia Müller, chefsveterinär på Petson Djurförsäkring.
Många djurägare har kanske märkt att hundar och katter har en tendens att drabbas av både diarré och kräkningar under våren. När snön smälter dyker riskfyllda godsaker upp som kan orsaka magtarmsjukdomar hos våra hundar och katter.
Tre rekommendationer från Sofia Müller, chefsveterinär på Petson, för att undvika att dina husdjur drabbas av magsjuka:
- Övervaka promenad – kanske har du också en väldigt matglad hund? Då gäller det att hålla ögonen öppna vid promenader på lite mer okänt territorium. Många hundar är förtjusta i gamla matrester, delvis nedbrutna kadaver och annat spännande som kan finnas i buskarna och de kan orsaka magtarmproblem.
- Städa trädgården – går din hund eller katt lös i din trädgård? Städa undan allt som samlats under vintern och som kan tänkas orsaka magtarmproblem. Exempel på vad som kan med fördel städas bort är bajs, ruttna, delvis nedbrutna kadaver som grodor, fåglar och andra djurdelar samt mögliga frukter och växtdelar.
- Ladda magtarmlådan – skulle olyckan vara framme är det väldigt skönt att ha ett kit redo hemma när det behövs. Om din hund eller katt får problem med kräkningar och eller diarré är det väldigt bra att ha följande hemma:
Skonkost är en mild mat för magen som kan hjälpa till att lugna matsmältningsbesvär. Du kan använda färdigköpt skonkost eller laga din egen hemlagade genom att koka ris och okryddad kyckling, fisk eller kött. Ge maten i små portioner och frekvent, helst 6-8 gånger om dagen, för att ge näring till tarmcellerna och främja återhämtning. Även probiotika kan hjälpa till att återställa balansen i magen och det finns många produkter tillgängliga för hundar och katter, såsom Canocur och Pro-kolin.
Ett sista tips är att regelbundet ta temperaturen på din hund eller katt när den är frisk. Det kan hjälpa dig att identifiera avvikelser och avgöra när det är nödvändigt att söka veterinärvård.
Om hundens allmäntillstånd är opåverkat behöver du inte omedelbart åka till veterinären för att den kräks eller är dålig i magen. Du bör dock alltid kontakta veterinär om din hund blir akut sjuk, snabbt blir sämre eller har blod i kräkningar och/eller avföringen.