10 faror för husdjur i jul
Julen innebär mys och tid för att umgås – men också massor av fällor för våra fyrbenta vänner. Julhelgen är en av de högtider då flest djur söker vård. Så här undviker du att din pälskling blir sjuk i jul.
Smaskig julmat, färgglatt pynt och spännande blommor – lockelserna för en nyfiken katt eller hund är många i juletid. Tyvärr är många av våra julfavoriter livsfarliga för husdjur så det gäller att se upp.
1. Julmaten
Se upp med fet skinka och salta köttbullar! Speciellt hundar är känsliga för för stora mängder fett som kan leda till bukspottkörtelinflammation, ett livshotande tillstånd. Symtom är bland annat kräkningar och diarré. Salt är skadligt även i små doser i förhållande till hundens vikt och saltförgiftning kan ge kramper, kräkningar och medvetslöshet.
Revbensspjäll bör inte ges till varken hund eller katt. Små benrester kan fastna i mag- och tarmkanalen och leda till smärtsam förstoppning. I värsta fall kan det krävas en buköppning. Benbitar kan även fastna i matstrupen på vägen ner som kan ge allvarliga skador.
Julens recept innehåller ofta mycket lök, en ingrediens som är giftig och kan ge blodbrist, i vissa fall så allvarlig att djuret behöver en blodtransfusion. Symtomen kan vara bleka slemhinnor, kräkningar, matvägran och kramper.
2. Julbaket
En jäsande bulldeg fortsätter att jäsa i en varm djurmage och producerar etanol. Etanol tas snabbt upp i blodet och kan orsaka alkoholförgiftning. Förutom symtom på berusning så sjunker blodsocker och blodtryck vilket i sin tur kan leda till chock, kramper och död. Gräddade bullar är inte farliga men tänk på att saffran i stora mängder inte är nyttigt. Riktigt hur giftigt saffran är för hundar vet man dock inte, det finns uppgifter om att saffran kan vara dödligt vid ca 20 gram, dvs det krävs relativt höga doser.
3. Nötter & mandlar
En nöt kan fastna både i halsen och i tarmen hos ett djur. Om djuret har satt i halsen är det förstås bråttom varpå första hjälpen redan i hemmet kan göra stor skillnad och rädda liv. Om din hund börjar kräkas, mår illa eller inte vill äta så kan detta tyda på att något har fastnat i tarmen, till exempel en nöt. I dessa fall är det bråttom att åka till veterinären. Macadamianöten är inte bara farlig för att den kan fastna utan den är dessutom giftig och kan ge problem med muskler och nervsystem samt biverkningar så som kräkningar, apati, svaghet, ökad kroppstemperatur och skakningar.
Se upp för bittermandel! Om den tuggas sönder finns risk för förgiftning eftersom det bildas cyanväte i magsäcken vid nedbrytning av bittermandel. I allvarliga fall kan det leda till förlamning av andningsvägarna med dödlig utgång som följd.
4. Choklad & russin
Kakao innehåller ämnet Teobromin som är farligt för hundar och katter. Ju högre kakaohalt desto farligare men även en ljus chokladkaka kan vara farlig. Undvik därför all typ av choklad till hundar och katter. Om ditt djur ändå har fått i sig choklad ska du kontakta veterinär. Vanliga symtom på chokladförgiftning är kräkning, diarré, hjärtklappning och kramper. Så lite som 30 gram mörk choklad kan innebära dödlig dos för en 5-kiloshund.
Det är egentligen inte russinen i sig som är farliga utan det mögel som kan växa på vindruvorna. Eventuellt mögel är inte synligt för dig som djurägare så farliga russin kan inte sorteras bort. Vid förgiftning skadas njurarna så pass allvarligt att det kan leda till njursvikt. Vanliga symtom vid förgiftning är kräkning, diarré, vinglighet och buksmärta.
5. Glitter & paketsnören
För valpar och kattungar som gillar att tugga på nya spännande saker är paketöppningen på julafton extra skoj. Men se upp! Om djuret får i sig julgransglitter eller presentsnören så kan de orsaka stopp och svåra skador i svalg, mage och tarmar.
6. Elsladdar & julbelysning
Även dessa är givetvis lockande för djuren att leka med men de kan snabbt bli livshotande om de får i sig elektrisk ström.
7. Julväxter
Alla liljeväxter är farliga och katter är extra känsliga. Om de äter av växterna så kan det leda till akuta njurskador. Julrosor är till och med så pass farliga att djuret kan avlida. Julstjärnor och julkaktusar kan ge kräkningar och irritation i luftvägarna medan Amaryllis är lite mindre giftig. Även hyacinter är farliga för djuren. Växternas lökar är extra farliga så placera växterna på en höjd som de inte kommer åt. Läs mer om vilka växter som är giftiga för husdjur
8. Talgbollar
Dessa bollar med fågelmat innehåller mycket fett och är farliga att äta i så koncentrerad form och mängd. Även nätet som omger talgbollarna kan fastna i tarmarna och ställa till besvär.
9. Levande ljus
Tänk på att nyfikna hundar och katter som vill undersöka levande ljus kan råka välta omkull dem med svansen eller till och med fatta eld i pälsen. Undvik därför att ha tända ljus inom räckhåll för dina djur.
10. Granbarr
Kommersiellt odlade granar är hårt besprutade och inte bör ätas av kaniner eller andra smådjur. Gransorten idegran är dessutom giftig för de flesta djur.