Guide: Så bemästrar du stadslivet med din hund
En stressig och trång miljö med mycket människor och trafik. Eller en möjlighet att träffa andra hundar och bli stimulerad av alla dofter och nya intryck? Det finns olika sätt att se på stadslivet för en hund. Däremot är påståendet om att hundar måste bo stort och helst på landet helt klart falskt.
När din hund vistas inomhus så vilar den mestadels av tiden och därför spelar inte bostadssituation särskilt stor roll. Sällskapet är viktigare än utrymmet. Det går att bo i en lägenhet i ett tätbebyggt område med en hund. Din främsta uppgift som hundägare är att omhänderta och aktivera hunden tillräckligt mycket.
Minst två av hundens dagliga rastningar ska vara en ordentlig promenad för motionens skull och för att stimulera sinnet. Exakt hur mycket aktivitet en hund behöver varierar från ras till ras. En understimulerad hund kan bli stressad vilket kan leda till att den skäller mer och biter sönder saker hemma. Bor du då i lägenhet så kan skällandet ställa till problem och vara störande för grannar.
Fördelen med att leva i en stad som hund är alla intryck. Hunden får träffa många olika människor och andra hundar. Det finns mycket spännande dofter på husväggar och stolpar. Hunden får också upptäcka varierande miljöer som tunnelbanan eller bussen.
Parker och grönområden
Bor du i ett tätbebyggt område och blir trött på stadsmiljön så finns det nästan alltid parker och grönområden i närheten. Här kan din hund få möta andra hundar och motioneringen blir trevligare. Dock är det viktigt att alltid hålla hunden kopplad och att respektera att alla hundar inte vill hälsa. Det finns även en del badplatser under sommaren där det är tillåtet att hundar tar ett dopp.
Vill du låta hunden vara lös så är det tillåtet i inhägnade hundrastgårdar. Det finns även hundrastområden som inte är inhägnade där hunden får springa fritt och leka med andra hundar. Information om var dessa platser finns brukar stå på kommunernas hemsidor. Om det redan befinner sig andra hundar och ägare i hundrastgården så kan det vara bra att fråga om du och din hund också kan komma in. Viktigt att tänka på är att du alltid måste ha uppsikt över hunden.
Var kan hunden följa med?
Vill du ta med dig din hund på restauranger och cafeér så är det tillåtet på en del ställen. För att veta exakt vilka dessa är så kan du klicka här för att ta del av en bra guide.
På SJs tåg är hunden välkommen. Djur är tillåtna i 2 klass i specifika avdelningar. På en del tåg bokar du inte platsbiljett utan då är det bara att sätta sig i den djurtillåtna vagnen. Hundar ska placeras på golvet eller ligga i en bur. Reglerna kring att åka kollektivt med hund ser olika ut i olika städer. I exempelvis Stockholm och Göteborg är det gratis att resa med hund i kollektivtrafiken.
Faror att akta sig för
Lämna aldrig din hund kopplad medans du exempelvis går in i en affär, även om det handlar om en kort stund. Risken finns alltid att någon stjäl en ensam hund. Utöver det så kan hunden bli stressad och rädd. Känner den sig trängd av någon som närmar sig så kan hunden bli aggressiv och vilja försvara sig.
Eftersom stadsvovvar träffar många andra hundar så är det superviktigt med vaccinering. En valp ska vaccineras mot parvo, smittsam leverinflammation (HCC) och valpsjuka. Att vaccinera hunden årligen mot kennelhosta är också viktigt. Läs mer om kennelhosta här.