Guide: Allt om att vandra med hund
Att vandra i naturen tillsammans med en hund kräver lite förberedelse, men det är en oförglömlig aktivitet som stärker bandet mellan er. Linus Zetterlund har vandrat tillsammans med sin pälskling Kiba ända sen hunden var en valp, till Petit Paper ger han sina bästa tips.
Det finns en del du bör ha i åtanke innan du tar med din hund ut på äventyr i naturen. Din hunds ålder och skick spelar roll för vilken rutt du planerar att gå. En dagstur på 5-15 km brukar vara lagom. Är din hund van med stadspromenader kan det vara bra att börja med kortare turer, det är viktigt att förbereda hunden fysiskt inför vandring. Att promenera i naturen kräver mer av dig och din hund.
– Jag började vandra med Kiba nästan direkt när han kom hem. Han var bara 3,5 månader under sin första tur. Då fick han inte gå så mycket utan det blev kortare dagsturer. Han fick nöja sig med att mest åka ryggsäck och leka när vi pausade eller kommit fram till målet, berättar husse Linus.
Packning till hunden
Linus förklarar att när ni vandrar i terräng bränner ni mycket energi, därför är det viktigt att packa ner mycket mat, snacks och vatten. Han brukar också ta med första hjälpen som är anpassad för hund. Ifall Linus planerar att gå långt med Kiba packar han ner en regnjacka till hunden, oavsett vad väderapparna visar för prognos. Detta beror på att vädret är ombytligt i fjäll- och kustmiljö.
Arken Zoo rekommenderar att du tar med detta i din pälsklings packning:
- Hundryggsäck. Din hund kan hjälpa dig att bära lättare packning, exempelvis en regnjacka eller sin egen mat.
- Hundskor. Terrängen kan skada tassarna, speciellt ifall underlaget är stenigt, frostigt, isigt eller grusigt. Hundskor kan motverka skador, men se till att vänja hunden med skorna innan vandringen äger rum.
- Tassvård. Under längre vandringar är det viktigt att ta pauser för att kolla tassar, klor och trampdynor. Ifall du hittar sten, rodnader eller något avvikande kan det vara bra att se till att hålla tassarna torra och rena med hjälp av hundskor. Tassalva kan också hjälpa för att återfukta trampdynorna.
- Mat och vatten. Ta med mycket vatten. Det kan vara bra att ta med samma mat som hunden äter hemma och är van med. Packa även ner hundsnacks som din hund kan få fylla på energin med.
- Första hjälpen-väska. Ifall något händer under vandringen kan förband, sårtvätt, plastspruta, fästingborrtagare och pincett komma att behövas. Packa alltid ner en första hjälpen-väska i säkerhetsskull.
Regler och risker
Längst rutten finns det ofta stugor och skärmskydd där ni kan stanna för en paus. Däremot är det viktigt att komma ihåg att visa hänsyn gentemot allergiska eller hundrädda personer. I en del nationalparker råder koppeltvång, i andra är det förbjudet att ha med hund överhuvudtaget. Innan du planerar ditt äventyr kan det därför vara bra att kolla upp på nätet vad som gäller för platsen, du kan även höra av dig till aktuell länsstyrelse eller kommun.
Även om naturen är en fridfull plats, så finns det självklart faror och risker. Hunden kan få värmeslag eller bli ormbiten. Det kan vara bra ha närmaste jour-veterinärs nummer till hands. Här kan du läsa mer om hur du ska agera om din hund får ett ormbett, här kan du läsa om tips och råd på hur du kan svalka din hund. Se även till att ha ett fungerande fästingsskydd för att undvika otrevligheter, tryck här för att läsa om olika alternativ.
Att tälta med hund
Eftersom det inte alltid är lämpligt att stanna i skärmskydd och stugor med en hund kan det vara en bra idé att ha tillgång till ett vattentätt tält. Hundar brukar vanligtvis trivas i tält, de slipper myggen och kan värma sig. Måttenheten för vattentäthet på tält och frilufskläder heter vattenpelare. På campingplatser och mindre utsatta miljöer räcker det med att tältet har vattenpelare 1500-2000. Ska ni tälta på fjället behövs vattenpelare 3000.
Linus och Kiba brukar oftast nöja sig med dagsturer eftersom det blir en hel del packning att bära på annars. Men när de har möjlighet brukar de tälta i naturen och då är det viktigt att hålla värmen.
– En sak man bör tänka på är markkylan. Även om lufttemperaturen inne i tältet är varmare än ute kan det vara kallt för hunden att ligga direkt marken eller på ett tunt tältgolv. Så överväg att ha med exempelvis en isolerande ullfilt om det är kallt ute, säger Linus.
Linus och Kiba har vandrat runtom Skandinavien av bekvämlighetsskäl, framför allt svenska fjällkedjan och nordnorska Atlantkusten. De har också hunnit med Danmark. Linus berättar att de har fler äventyr inplanerat i år.
– Framåt hösten tänkte vi bestiga Kebnekaise men det är inget självändamål utan vore mest en kul tur att göra tillsammans.
Foto: Linus Zetterlund