Guide: Att cykla med hund
Tanken på att cykla tillsammans med sin pälskling i solen en härlig vårdag låter som en dröm. Motion och transport i ett! Men innan drömmen kan gå i uppfyllelse finns det flera saker att tänka på. Säkerhet är det viktigaste men din hund måste också lära sig att cykeln inte är läskig.
Den första frågan du som hundägare måste ställa dig är; ska min hund springa bredvid cykeln? Ska den åka i en korg framtill eller en vagn baktill? Eller ska den sitta i en hundanpassad ryggsäck?
Springa bredvid
Det är viktigt att tänka på att en hund som ska springa bredvid cykeln ska vara redo fysiskt, det är alltså inte lämpligt för en valp eller en unghund att springa längre sträckor. En bra måttstock är att hunden ska vara över 18 månader och vissa större raser kan behöva mer tid än så innan de är färdigväxta. Det kan verka som att ni cyklar i lugnt tempo men för din hund innebär det att konstant hålla samma tempo och att ständigt vara fokuserad på en uppgift. När du ska lära hunden att springa bredvid cykeln är det viktigt att ta små steg i taget och att lära in ett kommando i samband med att ni cyklar så hunden vet vad som gäller.
Det är också viktigt att ha rätt utrustning. En rejäl sele är att rekommendera samt en så kallad “springer” som är en slags arm och fästs på cykelns ram där hunden sätts fast. På så sätt slipper du cykla med kopplet i handen och hunden håller sig på rätt sida av cykeln. Sist men inte minst, glöm inte reflexer så medtrafikanter ser din pälskling i mörkret.
Åka med
För de allra minsta hundarna är en hundanpassad cykelkorg eller ryggsäck att föredra. Tänk på att köpa produkter som är anpassade för just hund, det ökar hundens komfort och säkerhet under cykelturen. För att vänja hunden vid att sitta i en korg eller ryggsäck är tipset att lära hunden detta i en trygg miljö innan ni ger er ut på vägarna tillsammans! För de lite större jyckarna som inte vill eller kan springa bredvid cykeln finns hundanpassade cykelvagnar som enkelt fästs baktill på cykeln. Samma sak där, låt hunden vänja sig vid vagnen i en trygg miljö först.
Källa: Agria